Zdrowie

Narzekasz ostatnimi czasy na niezbyt dobre samopoczucie? Poziom Twojej odporności jest raczej słaby? A może zwyczajnie chciałbyś nieco wzmocnić swój organizm i mieć choć odrobinę więcej energii? Być może wydaje Ci się, że nie osiągniesz tego bez wizyty u lekarza i zażywania specjalistycznych drogich preparatów. Na szczęście to nieprawda – doskonałe efekty dla naszego organizmu może przynieść wspomaganie się naturalnymi środkami, takimi jak na przykład miód, a zwłaszcza popularny w wielu zakątkach świata miód manuka. Dowiedz się o nim więcej, a następnie koniecznie wypróbuj miód manuka!

 

Co warto wiedzieć o miodzie manuka?

Miód manuka powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z krzewu manuka, który rośnie między innymi w Nowej Zelandii oraz w niektórych częściach Australii. Charakteryzuje go bardzo aromatyczny zapach, a także delikatnie gorzki smak. Warto jednak pamiętać, że aby miód manuka był skuteczny i naprawdę nam pomógł, musimy sięgnąć po taki autentyczny – a na rynku jest wiele produktów, które tylko udają ten miód, a tak naprawdę nie mają z nim zbyt wiele wspólnego. Czym się charakteryzuje prawdziwy miód manuka? Przede wszystkim zawiera on składnik, jakim jest methyglyoxal, który to odpowiada za większość wartościowych właściwości tego miodu. Występuje on co prawda również w innych miodach, jednak to w tym jego stężenie jest największe. Zanim kupimy miód manuka, koniecznie powinniśmy więc sprawdzić właśnie, jakie stężenie methyglyoxalu w nim występuje – informacja o tym zamieszczona jest na etykiecie za pomocą specjalnego służącego do tego oznaczenia. Najczęściej do zbadania tej kwestii stosuje się testy MGO – na słoiku warto więc szukać takiego właśnie symbolu. Im wyższa jest zamieszczona przy nim wartość, tym lepiej.

W jaki sposób miód manuka wpływa na nasz organizm i jego funkcjonowanie? Dlaczego tak wiele się o tym produkcie mówi? Znany jest on przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych i wzmacniających. Przede wszystkim więc podnosi on odporność naszego organizmu. Oprócz tego ma jednak zastosowanie również w wielu innych przypadkach oraz przy rozmaitych konkretnych przypadłościach.

W jakich sytuacjach i w jaki sposób powinniśmy spożywać miód manuka?

Kiedy więc warto sięgnąć po miód manuka? Na pewno wtedy, gdy czujemy, że nasz organizm nie jest w zbyt dobrej kondycji, często nam coś dolega i jesteśmy przekonani, że powinniśmy wzmocnić swoją odporność. Jest on przydatny także, jeżeli zmagamy się z chorobami układu pokarmowego – bardzo pomaga w ich zwalczaniu, łagodzi również objawy oraz zapobiega tego typu dolegliwościom. Po produkt ten warto sięgnąć także wówczas, jeżeli mamy problemy ze skórą – będzie pomocny przy trądziku, odleżynach czy też trudno gojących się ranach. Sięgnięcie po niego rozważmy też w sytuacji, gdy zmagamy się z różnego rodzaju infekcjami, takimi jak na przykład grypa, przeziębienie albo zapalenie dróg moczowych.

W jaki sposób powinniśmy spożywać miód manuka? Wskazane jest, aby przyjmować od dwóch do trzech łyżeczek tego specyfiku dziennie, najlepiej robić to rano, na czczo. Dobrym pomysłem może być również rozpuszczenie go w letniej wodzie. Pamiętajmy, że tego miodu nie wolno podawać dzieciom poniżej 1. roku życia ani osobom uczulonym na produkty pszczele.

Chcesz się dowiedzieć więcej o miodzie manuka lub innych gatunkach tego produktu? Koniecznie zajrzyj na stronę Wcinaj Miód!. Dzięki temu nie tylko zdobędziesz mnóstwo cennych informacji, ale też będziesz mógł zrobić od razu zakupy w sklepie internetowym i nabyć tam na przykład słoik oryginalnego zdrowego miodu manuka. 

wcinaj miod logo